Επιλέξτε τη γλώσσα σας

 

 

 


Δημοσίευση της ετήσιας έκθεσης 2023 του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Εκκλησιών (ΚΕΚ/CEC)
 
Βρυξέλλες, 28 Ιουνίου 2024

 
Δημοσιεύτηκε τέλος Ιουνίου 2024,  η ετήσια έκθεση του ΚΕΚ με τίτλο 
"Διαμορφώνοντας το μέλλον: τα μονοπάτια της ειρήνης"
 
Η έκθεση προσφέρει μια επισκόπηση του προγραμματικού έργου του ΚΕΚ για την ειρήνη και τη συμφιλίωση και υπογραμμίζει πώς ο διεκκλησιαστικός αυτός ευρωπαϊκός οργανισμός συνεχίζει να δίνει προτεραιότητα στον διάλογο με τους ευρωπαϊκούς πολιτικούς θεσμούς.  Αναφέρεται επίσης στα αποτελέσματα των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης που έλαβε χώρα πέρσι τον Ιούνιο, στα θέματα αναφορικά με την ασφάλεια των χώρων λατρείας, την ελευθερία της θρησκείας, την Οικουμενική Χάρτα/ Charta Oecumenica και τη συνεργασία με οικουμενικἐς οργανὠσεις πάνω σε θέματα οικολογίας και μετανάστευσης. 
Ο Πρόεδρος του ΚΕΚ,  Σεβ. Αρχιεπισκόπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας κ. Νικήτας αναφέρθηκε  στην  πρωτοβουλία Pathways to Peace (τα μονοπάτια της ειρήνης)  μέσω της οποίας τα μέλη του ΚΕΚ, με ισχυρή εκκλησιαστική φωνή, μίλησαν ενάντια στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία  καθώς και στις εργασίες της Γεν. Συνέλευσης στο Ταλίν της Εσθονίας.
Η έκθεση είναι διαθέσιμη στο διαδίκτυο και διανέμεται ψηφιακά μέσω του ενημερωτικού δελτίου της CEC.
 

 

 


Eκκλησιαστικοί φορείς και οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στις Βρυξέλλες διακηρρύσουν τον εν δυνάμει ρόλο τους στη διαμόρφωση του μέλλοντος της Ευρώπης, ενόψει των ευρωπαϊκών εκλογών, και ζητούν να αναγνωριστούν οι χριστιανικές αξίες ως θεμέλιο του ευρωπαϊκού κεκτημένου.


Οι επικεφαλής τoυ Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Εκκλησιών (CEC), της Επιτροπής Ρωμαιοκαθολικών Επισκοπικών Συνελεύσεων παρά τη Ευρωπαϊκή Ενώσει (COMECE), της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης για την Ορθοδοξία (IAO) και της οργάνωσης Μαζί για την Ευρώπη εξέδωσαν κοινή Δήλωση ενόψει των ευρωπαϊκών εκλογών του Ιουνίου 2024, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευσή τους να εργαστούν από κοινού με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, τους υποψήφιους ευρωβουλευτές και τα πολιτικά κόμματα για την προώθηση μιας θετικής ευρωπαϊκής ατζέντας που εμπνέεται από τις χριστιανικές αξίες, ενισχύοντας τον διάλογο του άρθρου 17 της ΣΛΕΕ (Συνθήκη για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ἐνωσης). Οι υπογράφοντες φορείς εκφράζουν έντονα την ανησυχία τους για τις επιπτώσεις των διαδοχικών κρίσεων και των πολεμικών συγκρούσεων στην Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή αλλά και την κρίση αξιών στον ευρωπαϊκό χώρο, η οποία θέτει υπό αμφισβήτηση τις δημοκρατικές αρχές και τους θεσμούς. Αξίες, που παλαιότερα θεωρούνταν δεδομένες, όπως η ειρήνη, η σταθερότητα, η ευημερία, και το κράτος δικαίου - και όχι η κυριαρχία της εξουσίας -, τώρα έχουν καταρρεύσει. Παράλληλα, οι εκκλησιαστικοί φορείς παρατηρούν την απουσία κάθε κατάλληλης αναφοράς στις χριστιανικές αξίες στα σχετικά κείμενα της ΕΕ ενώ υπογραμμίζουν ότι οι πολίτες που ατενίζουν το ευρωπαϊκό μέλλον μέσα από το πρίσμα των χριστιανικών αξιών, νιώθουν πλέον περιθωριοποιημένοι, καθώς δεν έχουν την ευκαιρία να εκφράσουν τις θέσεις και τις απόψεις τους με έναν αυτόνομο και διακριτό τρόπο. Σ'ένα διεθνές, περιφερειακό και εθνικό περιβάλλον όπου κυριαρχούν η ανασφάλεια και ο φόβος και οι πολίτες ανησυχούν ιδιαίτερα για τυχόν μεταβαλλόμενες και ασταθείς νόρμες, ορισμένοι από αυτούς σπεύδουν να αναζητήσουν λύσεις και πνευματική υποστήριξη σε μια εξαντικειμενικοποιημένη και εργαλειοποιημένη εκδοχή της παράδοσης, που μεταμφιέζεται μερικές φορές ως έκκληση στις «παραδοσιακές αξίες». Σε τέτοιες περιπτώσεις, οι έννοιες «πατρίδα» και «θρησκεία» οπλοποιούνται και αμφίβολα ιστορικά πρόσωπα μετατρέπονται σε ήρωες. Ο αντίλογος τον οποίο προτείνουν και ζητούν οι παραπάνω χριστιανικοί φορείς είναι να αποτελέσουν οι χριστιανικές αξίες, τις οποίες μοιράζεται μεγάλο μέρος των ευρωπαίων πολιτών, εγγύηση για μια ασφαλή προσέγγιση των αλλαγών και των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Γηραιά Ήπειρος. Προτείνουν λοιπόν στις ευρωπαϊκές πολιτικές ομάδες να λάβουν υπόψη τις χριστιανικές αξίες ως πλοηγό και απάντηση σε κρίσιμα ζητήματα μέσα σ'ένα σημερινό δαιδαλώδες πολιτικό τοπίο ενώ εκφράζουν τη δέσμευσή τους να εργαστούν μαζί, με δυναμικό και χωρίς αποκλεισμούς τρόπο, για την προώθηση μιας θετικής ευρωπαϊκής ατζέντας στο πλαίσιο του ανοιχτού και τακτικού διαλόγου με τις Εκκλησίες που προβλέπεται στη Συνθήκη της Λισαβόνας και στο άρθρο 17 της ΣΛΕΕ.

Δείτε εδώ σε ελληνική μετάφραση το πλήρες κείμενο αυτής της Δήλωσης καθώς και το σχετικό Δελτίο Τύπου μεταφρασμένο στα ελληνικά. Δείτε επίσης και το σχετικό video στα αγγλικά με μήνυμα από τον Πρόεδρο του ΚΕΚ, τον Σεβ. Αρχιεπίσκοπο Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας κ. Νικήτα.

 

 


O Frank Dieter Fischbach τοποθετήθηκε νέος Γενικός Γραμματέας του CEC

Αννόβερο, 14 Μαρτίου 2024

Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΕΚ στις 14 Μαρτίου 2024, ο αιδ.Frank Dieter Fischbach ορίστηκε νέος γενικός γραμματέας του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Εκκλησιών (CEC) σε συνάντηση των μελών του στο Αννόβερο στις 14/3/24. Θα αναλάβει στην σχετική θέση το καλοκαίρι.

Όπως αναφέρεται στο Δ.Τ που εκδόθηκε από το CEC, ο Fischbach, προερχόμενος από την Προτεσταντική Εκκλησία της Γερμανίας (EKD), έρχεται στο CEC με εκτενή εμπειρία στη θεολογία, τις οικουμενικές σχέσεις, την απασχόληση και τα κοινωνικά ζητήματα καθώς και τον διάλογο των εκκλησιών με τους ευρωπαϊκούς πολιτικούς θεσμούς.

Ο Πρόεδρος του CEC, Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας κ. Νικήτας ανέφερε ότι το Δ.Σ του ΚΕΚ είναι πεπεισμένο ότι ο Frank Dieter θα ηγηθεί αποτελεσματικά, καθώς ο ευρωπαϊκός αυτός διεκκλησιαστικός Οργανισμός συνεχίζει να ασχολείται με σημαντικά ζητήματα που ενισχύουν τον ρόλο των εκκλησιών στη διαμόρφωση ενός καλύτερου μέλλοντος για την Ευρώπη.

Δείτε αναλυτικά στα αγγλικά, το σχετικό Δ.Τ εδώ.

 


Το CEC/KEK καλωσορίζει την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας (OCU) ως πλήρες μέλος.
Βρυξέλλες, 25 Σεπτεμβρίου 2023


Το Συμβούλιο των Ευρωπαϊκών Εκκλησιών (CEC/KEK) καλωσόρισε την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας (OCU) ως πλήρες μέλος της, ολοκληρώνοντας μια διαδικασία που απαιτείται από το Καταστατικό του CEC. Ο Πρόεδρος του CEC Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας Νικήτας εξέφρασε την ικανοποίηση του στην επιστολή του προς τον Μητροπολίτη Yevstratiy της Bila Tservka, λέγοντας «Είναι χαρά μας να σας καλωσορίσουμε και να σας αγκαλιάσουμε με χριστιανική αγάπη». Δείτε εδώ το πλήρες κείμενο του Δελτίου Τύπου στα ελληνικά.

 

 

 

Σημαίνουσες δηλώσεις της Γενικής Συνελεύσεως του CEC για την κλιματική αλλαγή,
τη μετανάστευση και το Ουκρανικό μετά το πέρας των εργασιών της (14-20/6/23)


Η Γενική Συνέλευση του CEC εξέδωσε ( βλ. Δελτίο Τύπου 23/23, 20-6-23) σημαίνουσες δηλώσεις σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, την κλιματική αλλαγή και την οικολογική κρίση, καθώς και με το ζήτημα της μετανάστευσης και των εκτοπισμών. Oι δηλώσεις κυκλοφόρησαν στις 20 Ιουνίου, την τελευταία ημέρα της Συνέλευσης που συγκλήθηκε στο Ταλίν της Εσθονίας. Επιγραμματικά, οι δηλώσεις συνοψίσθηκαν στα εξής:

Η κλιματική αλλαγή και η οικολογική κρίση
«Ο κόσμος αντιμετωπίζει μια μεγάλη κρίση που προκλήθηκε από την ανθρώπινη εκμετάλλευση της γης και των πόρων της. Σύμφωνα με την ιουδαιοχριστιανική παράδοση, τα ανθρώπινα όντα είναι υπεύθυνα για τη διαχείριση του υλικού κόσμου –την κυριότητα, όχι την κυριαρχία– και εξακολουθούν να καλούνται να αναλάβουν την ευθύνη για τη διαμόρφωση των πόρων της».

Μετανάστευση και εκτοπισμός
«Οι Χριστιανοί υπακούουν στο κάλεσμα του Ιησού Χριστού να νοιάζονται για τον ξένο, τον πλησίον, τον άλλον – να βλέπουν τα δικά τους συμφέροντα άρρηκτα συνδεδεμένα με τα συμφέροντα των άλλων. Απορρίπτουμε την αυξανόμενη χρήση της γλώσσας που κατηγοριοποιεί ή απανθρωποποιεί τους ανθρώπους που μετακινούνται. Ενθαρρύνουμε τη χρήση ευφάνταστης γλώσσας που κοιτάζει μέσα από τα μάτια του πάσχοντος και τοποθετεί τον εαυτό του στη θέση του».

Ουκρανία
«To CEC καλεί τις εκκλησίες, τις κυβερνήσεις και την κοινωνία των πολιτών να υποστηρίξουν την αντίσταση της Ουκρανίας στην επιθετικότητα της Ρωσίας. Ο δρόμος για μια μελλοντική ειρήνη δεν θα είναι εύκολος. Οι Εκκλησίες, ειδικά εκείνες που σήμερα χωρίζονται ανάλογα με μία πολιτική ή περιφερειακή ευθυγράμμιση, συμβάλλουν στη σύγκρουση και τα δεινά και πρέπει να επιδιώξουν να είναι ειρηνοποιοί, φορείς της δικαιοσύνης και της αλήθειας, υπέρμαχοι της λογοδοσίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Πιο αναλυτικά, οι δηλώσεις στα αγγλικά και στην ελληνική μετάφραση εδώ.

 

 


Το νέο Προεδρείο της ΚΕΚ και οι πρώτες δηλώσεις
του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας κ. Νικήτα.


Η Γενική Συνέλευση του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Εκκλησιών (CEC/ΚΕΚ) εξέλεξε νέα ηγεσία στις 19 Ιουνίου 2023.

Πρόεδρος εξελέγη ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας Νικήτας του Οικουμενικού Πατριαρχείου και ως αντιπρόεδροι η Επίσκοπος της Αγγλικανικής Εκκλησίας Dr. Dagmar Winter και ο Αιδ. κ. Frank Kopania από την Προτεσταντική Εκκλησία της Γερμανίας.

Ο Αρχιεπίσκοπος Νικήτας είναι συντονιστής της Ομάδας Εργασίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την Εμπορία Ανθρώπων και τη Σύγχρονη Δουλεία και έχει διατελέσει πρόεδρος της Επιτροπής Νεολαίας του Πατριαρχείου καθώς και αντιπρόεδρος και μέλος της συντονιστικής επιτροπής του Διαθρησκειακού Ιδρύματος Elijah. Είναι επίσης αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Καθολικού και Ορθοδόξου Φόρουμ (European Catholic-Orthodox Forum). Ο Αρχιεπίσκοπος είπε μεταξύ άλλων ότι είναι σημαντικό από τη θέση του Προέδρου της ΚΕΚ (CEC) να χτίσει γέφυρες και σχέσεις. Αυτή η θέση προυποθέτει το να εργάζεται κάποιος με την επικαιρότητα και με λογιστικά (γεγονότα και αριθμούς) αλλά και με τις “ψυχές του ποιμνίου”. “Πολλές φορές, υπάρχει φόβος για τον άλλον. Θέλω οι σχέσεις μου να είναι σχέσεις χριστιανικής αγάπης, αλήθειας και ειλικρίνειας, θέλω να βοηθήσω στην οικοδόμηση σταθερότητας στα γραφεία της ΚΕΚ...».

Τόνισε επίσης ότι μεγάλη προτεραιότητα είναι να ακουστούν περισσότερο οι φωνές των νέων και να ενημερωθούν μέσω της KEK για το τι πραγματικά συμβαίνει. «Πρέπει να γνωρίζουμε τι σκέφτονται και τι αισθάνονται οι νέοι», είπε. «Ακούμε από τόσους πολλούς ανθρώπους ότι οι εκκλησίες και ο ενορίες συρρικνώνονται, οι νέοι δεν είναι το μέλλον της Εκκλησίας, είναι το παρόν». Για περισσότερες σχετικές πληροφορίες με το νέο Προεδρείο της ΚΕΚ, και δηλώσεις των δύο αντιπροέδρων, δείτε εδώ.

 

 


Κοινό μήνυμα των προέδρων της CEC και της COMECE με αφορμή την εορτή της Πεντηκοστής
Βρυξέλλες, 26 Μαΐου 2023


Για να τιμήσουν την εορτή της Πεντηκοστής που η Καθολική εκκλησία και οι άλλες χριστιανικές ομολογίες της Δύσης γιορτάζουν φέτος στις 28 Μαΐου, και λαμβάνοντας υπόψη τον αντίκτυπο του πολέμου στην Ουκρανία, που είχε ως αποτέλεσμα φρικτά σωματικά, υλικά και πνευματικά βάσανα, ο Αιδ. Christian Krieger και o Eπίσκοπος Mariano Crociata, αντίστοιχα, πρόεδροι του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Εκκλησιών (CEC) και της Επιτροπής Ρωμαιοκαθολικών Επισκοπικών Συνελεύσεων παρά τη Ευρωπαϊκή Ενώσει ( (COMECE) εξέδωσαν μία κοινή δήλωση την Παρασκευή, 26 Μαΐου 2023.

" Από την επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος στους Αποστόλους την ημέρα της Πεντηκοστής, πενήντα ημέρες μετά την Ανάσταση του Κυρίου, το Άγιο Πνεύμα έχει εμψυχώσει και καθοδηγήσει εκκλησίες και έχει στηρίξει και κινητοποιήσει τους Χριστιανούς, συλλογικά και ατομικά. Ακριβώς όπως οι πρώτες χριστιανικές κοινότητες αγωνίστηκαν για να βρουν απαντήσεις στα προβλήματα που αντιμετώπιζαν, έτσι και οι Χριστιανοί σήμερα παλεύουν με τις προκλήσεις ενός κόσμου βαθιά πληγωμένου από τη βία, την ανισότητα και τη διαίρεση. Καθώς ο βίαιος πόλεμος κατά της Ουκρανίας μαίνεται, η ανθρωπιστική κρίση συνεχίζεται... Οι κοινωνικές και πολιτικές συνέπειες, μαζί με τις οικονομικές ανισότητες, συνεχίζουν επίσης να εμφανίζονται, αποκαλύπτοντας την πόλωση και τον κατακερματισμό των κοινωνιών μας... Σημάδια του Πνεύματος του Θεού που ζει και εργάζεται στη ζωή μας γίνονται αντιληπτά για παράδειγμα, στο έργο των εκκλησιών για την υποστήριξη των προσφύγων. Με αυτόν τον τρόπο, οι Χριστιανοί ανταποκρίνονται στις ανθρωπιστικές ανάγκες της Ουκρανίας, εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στα θύματα αυτού του τραγικού πολέμου και εργάζονται ενεργά για την ειρήνη στην ήπειρο... Είθε το ίδιο Πνεύμα να φωτίσει τη διάνοια εκείνων που επιδιώκουν τη βία και να «δώσει σε αυτούς καρδιά σάρκινη» (Ιεζεκιήλ 36:26). Είθε τα βήματα όλων να οδηγηθούν στο δρόμο της δικαιοσύνης, της αλήθειας, της συμφιλίωσης και της ειρήνης. Είθε το μήνυμα της Πεντηκοστής για αναζήτηση ενότητας στην πολυμορφία να εμπνεύσει επίσης όσους έχουν θέσεις πολιτικής ευθύνης στην Ευρώπη, ώστε οι αποφάσεις τους να λαμβάνονται με σοφία, ακεραιότητα και συμπόνια στην υπηρεσία του κοινού καλού για όλους".

Δείτε εδώ το πλήρες κείμενο της Κοινής Δήλωσης στα ελληνικά.

 

 


Γενική Συνέλευση του ΚΕΚ στο Ταλίν της Εσθονίας τον Ιούνιο


To Συμβούλιο των Ευρωπαϊκών Εκκλησιών Εκκλησιών (CEC/KEK) πρόκειται να πραγματοποιήσει τη Γενική του Συνέλευση από τις 14 έως τις 20 Ιουνίου 2023 στο Ταλίν της Εσθονίας, διερευνώντας το θέμα “ Υπό την ευλογία του Θεού - διαμορφώνοντας το μέλλον”. Το ΚΕΚ είναι μια σύμπραξη από 113 Ορθόδοξες, Προτεσταντικές, Αγγλικανικές και Παλαιοκαθολικές Εκκλησίες από όλη την Ευρώπη, καθώς και περισσότερα από 40 Εθνικά Συμβούλια Εκκλησιών και Οργανώσεων σε συνεργασία. Το ΚΕΚ ιδρύθηκε το 1959, μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, για να εργαστεί για την επούλωση (των πληγών) και την ειρήνη. Μαζί με τους οικουμενικούς εταίρους της, το ΚΕΚ εκπροσωπεί πάνω από 380 εκατομμύρια Ευρωπαίους πολίτες στην ήπειρο.

Κάθε πέντε χρόνια, η Γενική Συνέλευση συνέρχεται για να λάβει αποφάσεις για το μέλλον του ΚΕΚ. Φέτος, η Συνέλευση θα φιλοξενηθεί από Εκκλησίες μέλη του ΚΕΚ στην Εσθονία, την Εσθονική Ευαγγελική Λουθηρανική Εκκλησία και την Ορθόδοξη Εκκλησία της Εσθονίας. Η Συνέλευση θα εκλέξει επίσης τα νέα μέλη του διοικητικού συμβουλίου που θα συντονίσουν τις εργασίες αυτής της διεκκλησιαστικής Οργάνωσης για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Δείτε το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης του ΚΕΚ για την προετοιμασία της Γενικής Συνέλευσης, στην ελληνική του μετάφραση εδώ.

Εκ μέρους της Εκκλησίας της Ελλάδος θα συμμετάσχει στη Γενική Συνέλευση του ΚΕΚ αποστολή που απαρτίζεται από τους κάτωθι:

1. Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού, κ. Ιγνάτιος
2. Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Περιστερίου, κ. Γρηγόριος
3. Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Ιγνάτιος Σωτηριάδης, μέλος του Δ.Σ του ΚΕΚ
4. Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Ιάκωβος Ανδριόπουλος, αναπληρωματικό μέλος του Δ.Σ του ΚΕΚ
5. Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος κ. Εμμανουήλ Παπαμικρούλης
6. Ελλογιμωτάτη Καθηγήτρια κ. Αγγελική Ζιάκα

 

 

 
Εκπρόσωποι του CEC/KEK συναντώνται με θρησκευτικούς ηγέτες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και όλοι μαζί υπογραμμίζουν τον αντίκτυπο του πολέμου στην Ουκρανία


To Συμβούλιο των Ευρωπαϊκών Εκκλησιών (CEC/ΚΕΚ) συναντήθηκε με θρησκευτικούς ηγέτες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 27 Ιανουαρίου στις Βρυξέλλες προκειμένου να αναλύσουν από κοινού τον αντίκτυπο του πολέμου στην Ουκρανία στον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής.

Οι συμμετέχοντες συζήτησαν πώς έγινε αντιληπτός ο πόλεμος στην Ουκρανία —και η στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι σε αυτόν— στις χώρες τους.

Μοιράστηκαν επίσης τις δικές τους εμπειρίες αναφορικά με την υποδοχή των Ουκρανών προσφύγων, την ενεργειακή κρίση και τον αντίκτυπο πάνω στα πιο ευάλωτα τμήματα της κοινωνίας. Αντίστοιχη ανακοίνωση εξέδωσε και το ΠΣΕ/WCC.

Δείτε το πλήρες κείμενο του σχετικού δελτίου τύπου στην ελληνική μετάφραση του και την αντίστοιχη ανάρτηση του CEC στα αγγλικά.

 

 


Το CEC/ΚΕΚ και το WCC/ΠΣΕ καταγγέλλουν αποκλεισμό της εθνοτικής αρμενικής περιοχής

Βρυξέλλες, 20/12/2022

Το Συμβούλιο των Ευρωπαϊκών Εκκλησιών (CEC) και το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών (WCCσε κοινή επιστολή που απέστειλαν στις 19 Δεκεμβρίου 2022 στον επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Josep Borrell, κατήγγειλαν τον αποκλεισμό από το Αζερμπαϊτζάν της εθνοτικής αρμενικής περιοχής Artsakh/Nagorno-Karabakh, «ως παραβίαση της τριμερούς συμφωνίας που τερμάτισε τον πόλεμο των έξι εβδομάδων του 2020...». Η επιστολή σημειώνει επίσης αυξανόμενα στοιχεία για κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά των Αρμενίων από τον στρατό και τις δυνάμεις ασφαλείας του Αζερμπαϊτζάν.

«Δεν έχει επιδιωχθεί η λογοδοσία για τέτοια εγκλήματα και παραβιάσεις», αναφέρεται στην επιστολή. «Υπό αυτές τις συνθήκες, οι φόβοι των Αρμενίων για επανάληψη της γενοκτονίας εναντίον τους δεν μπορούν να παραβλεφθούν και ο αποκλεισμός του Αρτσάχ/Ναγκόρνο-Καραμπάχ είναι ένα πλαίσιο στο οποίο αυτοί οι φόβοι επιδεινώνονται κατά πολύ και οφθαλμοφανώς».

Η επιστολή προτρέπει την ΕΕ να συνεχίσει όλες τις πιθανές διπλωματικές πρωτοβουλίες για να διασφαλίσει ότι το Αζερμπαϊτζάν θα ανοίξει ξανά τον διάδρομο του Λατσίν και θα παράσχει τις κατάλληλες εγγυήσεις ότι θα παραμείνει ανοιχτός. «Επιπλέον, σας καλούμε να κάνετε ό,τι περνάει από το χέρι σας για να εξασφαλίσετε επέκταση της εντολής της υφιστάμενης αποστολής παρακολούθησης της ΕΕ στα σύνορα Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν, ώστε να συμπεριλάβει τον διάδρομο Λατσίν, προκειμένου να παράσχετε ανεξάρτητη πολιτική παρακολούθηση της κατάστασης κατά μήκος του διαδρόμου», καταλήγει η επιστολή. Δείτε το πλήρες κείμενο της επιστολής στα ελληνικά, εδώ

 

 


Τα “Μονοπάτια προς την Ειρήνη”: Το CEC/ΚΕΚ θα εφαρμόσει ειρηνευτικές πρωτοβουλίες στην Ευρώπη


Το Διοικητικό Συμβούλιο του CEC συνήλθε στο Ταλίν το Νοέμβριο 2022 και συζήτησε σε βάθος την πολιτική κατάσταση στην Ευρώπη. «Το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία αποκάλυψε πόσο εύθραυστη είναι η ειρήνη», δήλωσε ο Πρόεδρος του CEC, Αδ. Christian Krieger. «Ένας πόλεμος στην καρδιά της Ευρώπης, υπογραμμίζει εκ νέου την αναγκαιότητα της πρόληψης των συγκρούσεων, της οικοδόμησης της ειρήνης και της εκπαίδευσης για την ειρήνη. Εκδηλώνει επίσης τον ρόλο της θρησκείας σε αυτή τη συγκεκριμένη σύγκρουση και την ανάγκη οι εκκλησίες να ασκήσουν τις διαμεσολαβητικές και διπλωματικές τους ικανότητες», πρόσθεσε. Στο πλαίσιο αυτό. αποφασίστηκε το ΚΕΚ να υλοποιήσει ένα ειρηνευτικό σχέδιο. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το Δελτίο Τύπου: Τα “Μονοπάτια προς την Ειρήνη» είναι ἐνα σχέδιο βαθιά ριζωμένο στην κληρονομιά του CEC, με στόχο την ευρωπαϊκή ενότητα μέσω της δραστηριοποίησης στον τομέα της δικαιοσύνης, της συμφιλίωσης και της ειρήνης. «Η ειρήνη είναι η χριστιανική μας αποστολή», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του CEC, Δρ Jørgen Skov Sørensen. «Σε έναν όλο και πιο περίπλοκο και πληγωμένο κόσμο, οι εκκλησίες και οι Χριστιανοί μεμονωμένα έχουν καταφέρει να αναγνωρίσουν, μαζί με άλλες θρησκευτικές κοινότητες και ανθρώπους που δεν θρησκεύονται, ότι η εργασία για την ειρήνη αποτελεί πρωταρχική έκφραση της κοινής μας ευθύνης για τον κόσμο».

Στη συνάντηση έλαβε μέρος και ο Γραμματέας της Συνοδικής Επιτροπής Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος και μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του CEC, Αρχιμ. κ. Ιγνάτιος Σωτηριάδης . Για περισσότερες πληροφορίες, δείτε εδώ στα ελληνικά το πλήρες κείμενο του Δελτίου Τύπου.

 

 


To Πρόγραμμα “ για ασφαλέστερες και ισχυρότερες κοινότητες στην Ευρώπη (SASCE)” παρουσιάστηκε στη Συνοδική Επιτροπή Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος


   

Αθήνα, 2 Δεκεμβρίου 2022

Την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2022, ο Γραμματέας της Συνοδικής Επιτροπής Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, Αρχιμ. κ. Ιγνάτιος Σωτηριάδης και μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του CEC, υποδέχθηκε και καλωσόρισε στο γραφείο της ΣΕΔΔΣ στην Ιερά Σύνοδο την Δρ. κα Εlizabeta Kitanovic, Εκτελεστική Γραμματέα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Εκκλησιών (CEC/ΚΕΚ), συνοδευόμενη από την κα Rozy Fis του Κέντρου Κρίσεων του Ευρωπαϊκού Εβραϊκού Συνεδρίου. Στη συνάντηση αυτή συμμετείχαν ο Αρχιμ. κ. Ιάκωβος Ανδριόπουλος, Διευθυντής Ανάπτυξης της ΕΚΥΟ της Εκκλησίας της Ελλάδος, η Δρ. Altana Filos εκ μέρους της Ευαγγελικής Εκκλησίας της Ελλάδος, η Καθηγήτρια κα Βασιλική Σταθοκώστα, εξονομασθείσα εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Ελλάδος στην Ομάδα Εργασίας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του CEC, καθώς και οι συνεργάτιδες της ΣΕΔΔΣ, κα Ευθαλία Παππά και Αγγελική Αντωνιάδου.

Η Ελλάδα είναι μία από τις 15 χώρες που συμπεριλαμβάνονται στο πρόγραμμα εκπαίδευσης και κατάρτισης στα πλαίσια του SASCE, προσώπων που κατέχουν ηγετική θέση στην Εκκλησία. Η Δρ. Εlizabeta Kitanovic ανέφερε ότι το έργο SASCE είναι σημαντικό για τις Ευρωπαϊκές Εκκλησίες καθώς προσφέρει συγκεκριμένες συμβουλές για το πώς να προστατεύσουμε τις θρησκευτικές κοινότητες, τους τόπους λατρείας και τη χριστιανική πολιτιστική μας κληρονομιά από αυξανόμενους κινδύνους, απειλές και προκλήσεις για την ασφάλεια. Όπως η ίδια δήλωσε “ το πρόγραμμα προσφέρει επίσης ένα σωστό σχέδιο διαχείρισης κρίσεων, το οποίο είναι προσαρμόσιμο σε κάθε θρησκευτική κοινότητα». Εν συνεχεία, η κα Κitanovic παρουσίασε σύντομα στους παρισταμένους στη συνάντηση τις βασικές γραμμές του οδηγού για τους ηγέτες και τα μέλη του προσωπικού για την επιβολή της νομοθεσίας για ασφαλέστερες και ισχυρότερες κοινότητες στην Ευρώπη, καθώς και τα σχετικά εκπαιδευτικά φυλλάδια που αναφέρονται στους τρόπους προστασίας των τόπων λατρείας και των θρησκευτικών ιδρυμάτων, υλικό που έχει μεταφραστεί και στην Ελληνική γλώσσα και είναι στη διάθεση των ενδιαφερομένων.

Στη συζήτηση αναφέρθηκαν καλές πρακτικές αναφοράς περιστατικών βίας (επιθέσεις, βεβηλώσεις, βανδαλισμοί και άλλα εγκλήματα) που έχουν πλήξει τους χώρους και την περιουσία των θρησκευτικών κοινοτήτων, μέσα σε εκκλησίες, νεκροταφεία, ιερούς τόπους κλπ.

Συζητήθηκε επίσης η δυνατότητα παροχής εκπαίδευσης (training) θρησκευτικών ηγετών και λαϊκών σχετικά με τη διάχυση των κατευθυντήριων οδηγιών του προγράμματος SASCE στην Ελλάδα. Για περίληψη του ανωτέρω κειμένου της συνάντησης στα αγγλικά, δείτε εδώ.

 

 


Η Μικτή Επιτροπή CEC & CCEE συζητά για την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ευρώπη και τον οικουμενικό διάλογο


Βρυξέλλες, 5 Δεκεμβρίου 2022


Τα μέλη της Μικτής Επιτροπής του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Εκκλησιών (CEC) και του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Επισκοπικών Συνελεύσεων (CCEE) συζήτησαν σημαντικά θέματα που αφορούν τις Εκκλησίες στην Ευρώπη. Η Επιτροπή συνεδρίασε από τις 28 έως τις 30 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες. Στη συνάντηση συμμετείχε εκ μέρους της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμ. κ. Ιγνάτιος Σωτηριάδης , Γραμματέας της Συνοδικής Επιτροπής Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων και μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του CEC. Για περισσότερες πληροφορίες στα ελληνικά δείτε εδώ.

 

 


Οι Ευρωπαϊκές Εκκλησίες παροτρύνουν την ΕΕ να αποκαταστήσει την ειρήνη
μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν

Το Συμβούλιο των Ευρωπαϊκών Εκκλησιών (CEC/KEK) εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία τoυ για την ανάφλεξη των εχθροπραξιών μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν που ξεκίνησε στις 12 Σεπτεμβρίου. Το CEC παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και προέτρεψε την Ευρωπαϊκή Ένωση να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την εδραίωση της ειρήνης.

To CEC ζήτησε από την ΕΕ να « αποτρέψει την περαιτέρω κλιμάκωση και να αποκαταστήσει μια εκεχειρία πρόσφορη για την αναζήτηση μιας διαρκούς ειρήνης προς το συμφέρον της ευημερίας των ανθρώπων και της προστασίας και απόλαυσης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών που απαιτούνται για την ευημερία όλων των εθνοτικών και θρησκευτικών κοινοτήτων και όλους τους ανθρώπους που ζουν στην περιοχή», αναφέρει επιστολή του CEC προς τον Josep Borrell, Ύπατο Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Για την ελληνική μετάφραση του σχετικού Δελτίου Τύπου που εκδόθηκε στις Βρυξέλλες στις 15/9/22, δείτε εδώ.

Για την κοινή έκκληση WCC & CEC για το ίδιο θέμα, δείτε σχετικό δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της ΣΕΔΔΣ.

 

 


Η Συνέλευση ECEN (European Christian Environmental Network /Ευρωπαϊκό Χριστιανικό Περιβαλλοντικό Δίκτυο)
αναδεικνύει τις χριστιανικές προοπτικές για την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προκλήσεων.

Συγκεντρώνοντας πάνω από εκατό συμμετέχοντες από την Ευρώπη και όχι μόνο, η διαδικτυακή Συνέλευση του Ευρωπαϊκού Χριστιανικού Περιβαλλοντικού Δικτύου (ECEN), που οργάνωσε το CEC/KEK, ανέδειξε διάφορες χριστιανικές προοπτικές για την αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων που θέτει η περιβαλλοντική υποβάθμιση.

Η Συνέλευση, που πραγματοποιήθηκε από τις 13 έως τις 15 Ιουνίου 2022 με τίτλο «Προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε», επικεντρώθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι κοινότητες στην πορεία προς ένα βιώσιμο μέλλον, συμπεριλαμβανομένων ζητημάτων που σχετίζονται με την ενεργειακή ασφάλεια, την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και την κλιµατική ευπροσβλητότητα, μέσα από την προοπτική των Εκκλησιών.

Δείτε όλο το κείμενο του δελτίου τύπου στα αγγλικά και στην ελληνική του μετάφραση.

 

 

Δελτίο Τύπου του CEC/KEK, Βρυξέλλες, 24 Μαΐου 2022

Το Διοικητικό Συμβούλιο του CEC/ΚΕΚ υποστηρίζει την έκκληση για ειρήνη
με δικαιοσύνη στην Ουκρανία


Στην πρώτη φυσική συνάντησή των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του CEC/KEK, από την έναρξη της πανδημίας του Covid-19, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες από 19 έως 21 Μαΐου 2022 , τα μέλη που συγκεντρώθηκαν απ’ όλην την Ευρώπη, συζήτησαν σχετικά με την αντίδραση των Εκκλησιών απέναντι στον πόλεμο στην Ουκρανία. Στη συνάντηση συμμετείχε ως εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Ελλάδος και μέλος του Governing Board του CEC, ο Πανοσιολογιώτατος π. Ιγνάτιος Σωτηριάδης, Γραμματέας της Συνοδικής Επιτροπής Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων.

Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του CEC/KEK επιβεβαίωσαν την ανάγκη για άμεση κατάπαυση του πυρός, για διπλωματική λύση μέσω του διεθνούς δικαίου, για σεβασμό των συνόρων, αυτοδιάθεση των λαών και σεβασμό στην αλήθεια και την υπεροχή του διαλόγου έναντι της βίας. Υπογράμμισαν επίσης την επιτακτική ανάγκη να καλωσορίσουν όλους τους πρόσφυγες. Συζήτησαν τη σημασία της επούλωσης και της συμφιλίωσης, λαμβάνοντας υπόψη τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του πολέμου, συμπεριλαμβανομένου του πληθωρισμού και της ενεργειακής κρίσης μεταξύ άλλων προκλήσεων. Τέλος οι εκπρόσωποι των εκκλησιών στο Governing Board του CEC εξέφρασαν την ανησυχία τους για τη θρησκευτική διάσταση του πολέμου. Στο πλαίσιο της συνάντησης του Διοικητικού Συμβουλίου πραγματοποιήθηκε σεμινάριο για την Ουκρανία. Η υβριδική εκδήλωση περιελάμβανε προβληματισμούς από τις Ουκρανικές εκκλησίες που περιέγραψαν τις ελπίδες και τους αγώνες τους για το μέλλον.

Δείτε την ελληνική μετάφραση ολόκληρου του κειμένου του Δελτίου Τύπου εδώ.

 

 


Πρόσκληση από το CEC για συμμετοχή στο Ευρωπαϊκό έτος για την ενδυνάμωση της νεολαίας.
Βρυξέλλες, 13 Μαίου 2022

Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού έτους για την ενδυνάμωση της νεολαίας, το Συμβούλιο Ευρωπαϊκὠν Εκκλησιών/CEC καλεί άτομα από την Χριστιανική νεολαία που αναμειγνύονται στην οικουμενιστική κίνηση να αποστείλουν τη γραπτή συμβολή τους. Συνημμένα θα βρείτε ένα σχετικό υπόδειγμα. Όσοι θέλουν να συμμετάσχουν θα πρέπει να στείλουν ένα υπόμνημα μέχρι τις 19 Ιουνίου 2022 στη διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

Δείτε το κείμενο της σχετικής επιστολής του CEC στα αγγλικά, και στην ελληνική του μετάφραση καθώς και το υπόδειγμα για τη σύνταξη του σχετικού υπομνήματος.

 

 


Oι Πρόεδροι του CEC και της COMECE από τα σύνορα Πολωνίας - Ουκρανίας (8 Aπριλίου 2022)
κάνουν έκκληση για ειρήνη και συμφιλίωση:

Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Εκκλησιών (CEC) Αιδεσ. Christian Krieger και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ρωμαιοκαθολικών Επισκοπικών Συνελεύσεων παρά τη Ευρωπαϊκή Ενώσει (COMECE), Καρδινάλιος Jean-Claude Hollerich SJ, εξέδωσαν ένα ειδικό κοινό Πασχαλινό Μήνυμα από τα σύνορα μεταξύ Πολωνίας και Ουκρανίας, όπου πραγματοποίησαν διήμερη επίσκεψη σε ορισμένες από τις εγκαταστάσεις υποδοχής και υποστήριξης προσφύγων που εγκατέλειψαν την Ουκρανία εξαιτίας της ρωσικής εισβολής που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου 2022.

«Το πασχαλινό μυστήριο του Χριστού μας μεταφέρει στην καρδιά της αδικίας, της βίας και του πόνου», αναφέρει το μήνυμά τους. «Η ιστορία του πάθους και του θανάτου του Χριστού απηχεί τον ανθρώπινο πόνο και τις τραγωδίες που βιώθηκαν σε πολλά μέρη του κόσμου μας, συμπεριλαμβανομένων των Ουκρανών στην ίδια τη χώρα τους και όπου αλλού τους οδήγησαν οι δρόμοι της εξορίας. Εν Χριστώ, ο Θεός ενώνεται με τον ανθρωπισμό μας, παίρνοντας πάνω του τους περιορισμούς και το μίσος μας, μετατρέποντας τα αδιέξοδά μας, την αγανάκτησή μας, τα αισθήματα του μοιραίου και της απελπισίας μας σε ελπίδα μέσω της εμπιστοσύνης σε Αυτόν. Αυτή η μεταμόρφωση λαμβάνει χώρα μέσα στον άνθρωπο και στον κόσμο που τόσο αγαπά ο Θεός».

Δείτε το πλήρες κείμενο του Δελτίου Τύπου στα αγγλικά και στην ελληνική μετάφραση. Επίσης το Πασχαλινό Μήνυμα στα αγγλικά και στα ελληνικά.

     

 

 


Τα μέλη της Μικτής Επιτροπής του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Επισκοπικών Συνελεύσεων (CCEE)
και του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Εκκλησιών (CEC)
κάνουν έκκληση για τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία

Σε δελτίο τύπου από τις Βρυξέλλες στις 22 Μαρτίου 2022 που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του CEC, τα μέλη της Μικτής Επιτροπής του CCEE και CEC που συναντήθηκαν στην Μπρατισλάβα της Σλοβακίας στις 21/3/2022, καλούν τους ηγέτες των κρατών και της διεθνούς κοινότητας να κάνουν ό,τι περισσότερο μπορούν για να τερματιστεί ο τωρινός πόλεμος που καταστρέφει ζωές και προκαλεί ανείπωτα δεινά. Στην κοινή δήλωσή τους που εκδόθηκε στην Μπρατισλάβα, αναφέρουν ότι "η θρησκεία δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μέσο για να δικαιολογήσει αυτόν τον πόλεμο. Όλες οι θρησκείες, και εμείς ως Χριστιανοί, είμαστε ενωμένοι στην καταδίκη της ρωσικής επιθετικότητας, των εγκλημάτων που διαπράττονται κατά του λαού της Ουκρανίας και της βλασφημίας που είναι η κατάχρηση της θρησκείας σε αυτό το πλαίσιο. Ο Ιησούς ποτέ δεν προώθησε τη βία ή τη μισαλλοδοξία. Η ταπεινοφροσύνη Του και η συμπόνια Του για εκείνους που υποφέρουν ήταν στο επίκεντρο της διακονίας Του: Όταν είδε τα πλήθη, αισθάνθηκε συμπόνια για αυτούς επειδή ήταν αποκαμωμένοι και εγκαταλελειμμένοι (Ματθ. 9:36)». Τα μέλη της Μικτής Επιτροπής παροτρύνουν τις θρησκευτικές και πολιτικές αρχές να συμμετάσχουν σε αληθινό διάλογο και να προωθήσουν την εγκαθίδρυση μίας διαρκούς ειρήνης. Ευχαριστούν θερμά τις Εκκλησίες και τις ΜΚΟ για το τεράστιο έργο που επιτελέστηκε από αυτές για το καλωσόρισμα και την υποδοχή των προσφύγων που εγκατέλειψαν τις οικίες τους για να διαφύγουν τον πόλεμο, καθώς και τις τοπικές και κρατικές Αρχές στις γειτονικές με την Ουκρανία χώρες αλλά και στις άλλες χώρες για τα μέτρα στήριξης του ουκρανικού πληθυσμού μέσα και έξω από την Ουκρανία. Αναγνωρίζουν επίσης τις φωνές του ρωσικού λαού που θαρραλέα διαμαρτύρονται κατά της εισβολής και συντάσσονται αλληλέγγυα με αυτούς στον αγώνα τους.

Στις εργασίες της Μικτής Επιτροπής συμμετείχε ως εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Ελλάδος ο Πανοσιολογιώτατος π. Ιγνάτιος Σωτηριάδης, Γραμματέας της Συνοδικής Επιτροπής Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων. Ο π. Ιγνάτιος έκανε γραπτή παρέμβαση για θέματα επικαιροποίησης της Οικουμενικής Χάρτας (Charta Oecumenica) υπό ορθόδοξη και ελληνική προοπτική, που ήταν και το άλλο ζήτημα της ημερήσιας ατζέντας της συνάντησης των μελών της CEC & CCEE στην Μπρατισλάβα.

Δείτε την ελληνική μετάφραση ολόκληρου του κειμένου της Κοινής Δήλωσης εδώ καθώς και σχετικό φωτογραφικό υλικό από τη συνάντηση στην Μπρατισλάβα.

Φωτογραφικό υλικό

 


Ο Πρόεδρος του CEC Αιδεσ. Christian Krieger κάνει δραματική έκκληση στον Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ. Κύριλλο να υψώσει ξεκάθαρα τη φωνή του ενάντια στη ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία και να συμβάλει στις προσπάθειες τερματισμού του πολέμου και επίτευξης ειρήνης.

Με επιστολή του στις 4 Μαρτίου 2022, ο Πρόεδρος του CEC, Aιδεσ. Christian Krieger, απευθύνεται στον Πατριάρχη Μόσχας και αναφέρει μεταξύ άλλων: "Σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές για την Ευρώπη και τη διεθνή κοινότητα, είμαι πεπεισμένος από τη βιβλική ρήση που διατυπώθηκε από τον απόστολο Παύλο, [ Οὐκ ἔνι Ἰουδαῖος οὐδὲ Ἕλλην, οὐκ ἔνι δοῦλος οὐδὲ ἐλεύθερος, οὐκ ἔνι ἄρσεν καὶ θῆλυ· πάντες γὰρ ὑμεῖς εἷς ἐστε ἐν Χριστῷ Ἰησοῦ ] ότι πέρα από την προσωπική, πολιτιστική και εθνική μας ταυτότητα, είμαστε όλοι ένας, χάρις στον Ιησού Χριστό. Όπως εκατομμύρια Χριστιανοί σε όλο τον κόσμο, έχω σοκαριστεί από την επιθετικότητα των Ρωσικών ενόπλων δυνάμεων κατά της Ουκρανίας, κατά αμάχων και χιλιάδων ανθρώπων που εγκαταλείπουν τη χώρα τους. Tην ίδια στιγμή, είμαι αποκαρδιωμένος από την τρομακτική σιωπή Σας αναφορικά με τον απρόκλητο πόλεμο που η χώρα Σας κήρυξε εναντίον μιας άλλης χώρας, που είναι η πατρίδα για εκατομμύρια χριστιανούς, μεταξύ των οποίων και Ορθόδοξοι που ανήκουν στο ποίμνιο Σας...Tο Ευαγγέλιο του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού μεταφέρει ένα μήνυμα ειρήνης για όλη την ανθρωπότητα που καλεί για ένα βαθύ σεβασμό της αξιοπρέπειας κάθε ανθρώπου...Αυτό το μήνυμα καλεί τους Χριστιανούς, τις εκκλησίες και τους εκκλησιαστικούς ηγέτες, να γίνουν τεχνίτες της ειρήνης και της συμφιλίωσης, εν μέσω κακουχιών, ιδιαίτερα όταν διακυβεύεται το δικό μας μέλλον. .. Σας προτρέπω να υψώσετε τη φωνή Σας ξεκάθαρα και να ενεργήσετε προκειμένου να συμβάλετε προς την άμεση κατάπαυση της συνεχιζόμενης επιθετικότητας. Θρησκευτικοί και πολιτικοί ηγέτες σε όλο τον κόσμο, καθώς και πιστοί διαφορετικών εκκλησιών Σας περιμένουν να αναγνωρίσετε την επιθετικότητα, να καλέσετε την πολιτική ηγεσία της χώρας Σας να τερματίσει τον πόλεμο και να επιστρέψει στο δρόμο του διπλωματικού διαλόγου και της διεθνούς έννομης τάξης... Προσεύχομαι να υψώσετε τη φωνή Σας για να τερματιστεί ο πόλεμος. Προσεύχομαι για τα θύματα αυτού του πολέμου και για όλους αυτούς που εργάζονται για την επίτευξη της ειρήνης" ανέφερε καταληκτικά ο Πρόεδρος του CEC.
Δείτε το πλήρες κείμενο της επιστολής σε Ελληνική μετάφραση.

 

 



Δελτίο τύπου 16/212 Σεπτεμβρίου 2021, για την Κοινή Δήλωση του Αιδεσ. Christian Krieger, Προέδρου του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Εκκλησιών (CEC) και του Προέδρου της Επιτροπής Ρωμαιοκαθολικών Επισκοπικών Συνελεύσεων παρά τη Ευρωπαϊκή Ενώσει (COMECE), Καρδινάλιου Jean-Claude Hollerich SJ, αναφορικά με την κατάσταση στο Αφγανιστάν και την ανάγκη προστασίας του ευάλωτου πληθυσμού.

Οι Ευρωπαϊκές Εκκλησίες παροτρύνουν την ΕΕ να προστατεύσει τους ευάλωτους στο Αφγανιστάν

Οι Πρόεδροι του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Εκκλησιών (CEC) και της Επιτροπής Ρωμαιοκαθολικών Επισκοπικών Συνελεύσεων παρά τη Ευρωπαϊκή Ενώσει (COMECE), εξέδωσαν στις 2 Σεπτεμβρίου μία Κοινή Δήλωση καλώντας τους Ευρωπαίους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων να δείξουν ανθρωπιά και να ενεργήσουν αποφασιστικά για την αντιμετώπιση της ανθρώπινης τραγωδίας που εκτυλίσσεται στο Αφγανιστάν. Καθώς τα θεσμικά όργανα της ΕΕ συνεδριάζουν αυτές τις μέρες για το Αφγανιστάν, οι Ευρωπαϊκές εκκλησίες απευθύνονται σε όλους τους πολιτικούς ηγέτες, με προβληματισμούς και συστάσεις πολιτικής, προτρέποντάς τους να αποδείξουν ότι «οι αξίες της ΕΕ δεν είναι μια κενή ρητορική, αλλά είναι πρακτικές κατευθυντήριες αρχές που οδηγούν σε ενέργειες βασισμένες σε ηθικά πρότυπα, πέρα από απλές πολιτικές ή οικονομικές εκτιμήσεις».

Στην Κοινή τους Δήλωση, οι εκκλησίες απευθύνουν έκκληση στη διεθνή κοινότητα να προστατεύσει τα πρόσωπα που είναι στόχοι καταπίεσης και των οποίων η ζωή βρίσκεται σε κίνδυνο. Ζητούν επίσης αυξημένη προστασία όλου του προσωπικού εκκένωσης και όσων ατόμων εμπλέκονται σε ανθρωπιστικές επιχειρήσεις. Οι εκκλησίες ενθαρρύνουν την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της να ηγηθούν κοινών και συντονισμένων προσπαθειών αλληλεγγύης που διεξάγονται από τη διεθνή κοινότητα για να βοηθήσουν τους Αφγανούς να ξεφύγουν από τη βία και τον τρόμο.

Η Δήλωση αναφέρει ότι “ενώ η προστασία στην περιοχή είναι σημαντικό θέμα, παροτρύνουμε την ΕΕ να συμβάλει αποφασιστικά στη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων, σχεδίου επανεγκατάστασης και άλλων ασφαλών διόδων προκειμένου να μεταφέρουν πρόσφυγες σε ασφαλή μέρη έξω από το Αφγανιστάν. Ενθαρρύνουμε επίσης τα Κράτη Μέλη της ΕΕ να παρέχουν ασφάλεια διαμονής στους Αφγανούς που βρίσκονται ήδη στην ΕΕ και να σταματήσουν τις προσπάθειες απέλασης στο Αφγανιστάν”.

Δείτε το πλήρες κείμενο της Κοινής Δήλωσης στα Αγγλικά και στην Ελληνική μετάφραση.

Σχετικές δημοσιεύσεις από άλλες πηγές:
https://www.efsyn.gr/kosmos/eyropi/309048_eyropaikes-ekklisies-zitoyn-pagoma-apelaseon-kai-asfali-ypodohi-afganon.

 

 

Δελτίο τύπου, 12/4/2021, για την Κοινή Δήλωση των Προέδρων του Συμβουλίου των Επισκοπικών Συνελεύσεων (CCEE) και του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Εκκλησιών (CEC)για τον εορτασμό της 20ης επετείου της Οικουμενικής Χάρτας.

Mε την ευκαιρία της 20ης επετείου από τη δημοσίευση του κειμένου ορόσημο της Οικουμενικής Χάρτας – Κατευθυντήριων Γραμμών για την αύξουσα συνεργασία μεταξύ των Εκκλησιών στην Ευρώπη, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Εκκλησιών (CEC) Αιδεσιμολογιώτατος Christian Krieger και ο Εξοχώτατος Καρδινάλιος Angelo Bagnasco, Πρόεδρος του Συμβουλίου των Επισκοπικών Συνελεύσεων (CCEE) εξέδωσαν κοινή δήλωση. Δείτε το πλήρες κείμενο στα αγγλικά και στην ελληνική του μετάφραση.

 

 



ΠΑΣΧΑΛΙΟ ΜΗΝΥΜΑ 2021
CEC & COMECE

Εν όψει του εορτασμού του Πάσχα των Δυτικών Εκκλησιών, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Εκκλησιών (CEC) Αιδεσ. Christian Krieger και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ρωμαιοκαθολικών Επισκοπικών Συνελεύσεων παρά τη Ευρωπαϊκή Ενώσει (COMECE), Καρδινάλιος Jean-Claude Hollerich SJ, εξέδωσαν στις 31 Μαρτίου 2021 ένα κοινό μήνυμα για την ελπίδα της Αναστάσεως του Κυρίου στον καιρό της πανδημίας λόγω Covid-19. ".. Το πέρασμα από την απελπισία στη χαρά, από το θάνατο στη ζωή σηματοδοτεί το ξεπέρασμα της αντιπαλότητας, της αμφιβολίας, της οπισθοδρόμησης, των δεινών και της αγωνίας. Η εμπειρία του περιορισμού εδώ και ένα χρόνο, της ασθένειας και της ανησυχίας, η μαρτυρία του πένθους και της απώλειας δίνουν ένα νέο νόημα στην προσδοκία της Αναστάσεως κατά τη διάρκεια του φετινού εορτασμού του Πάσχα. Σαν Εκκλησίες και Χριστιανοί στην Ευρώπη, και εμείς περνάμε από την απομόνωση, την απώλεια και την ανησυχία στην επούλωση, την ανάκαμψη και την ανανέωση της ζωής όπου «κατεπόθη ο θάνατος εις νίκος» (Προς Κορινθίους Α'15:54)"... Οι ζωές μας εν Χριστώ είναι πλημμυρισμένες από την υπόσχεση της πραγματικής ζωής, μέσα στην αφθονία της ελπίδας και της αιώνιας χαράς. Είθε η ελπίδα της Αναστάσεως του Κυρίου να μας στερεώνει και να μας προφυλάσσει κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου της πανδημίας του COVID-19. Χριστός Ανέστη!" Δείτε το πλήρες κείμενο στα ελληνικάαγγλικά και γαλλικά.

 

 



Δήλωση Συνηγορίας Χριστιανικών Οργανώσεων
για την κατάσταση των μεταναστών και προσφύγων στην Ευρώπη

Στις 23 Σεπτεμβρίου 2020, παραμονή της παρουσίασης του νέου Σχεδίου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπήκαι με αφορμή τα δραματικά γεγονότα στη Μόρια της Λέσβου, το CEC μαζί με άλλες χριστιανικές και διεκκλησιαστικές ευρωπαϊκές και διεθνείς οργανώσεις που εκπροσωπούν 2.8 δισεκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο – περίπου το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού – εξέδωσαν μία κοινή δήλωση για την τραγική κατάσταση των μεταναστών και προσφύγων στην Ευρώπη και ζητούν μία μεταναστευτική πολιτική που συμπάσχει για τον άνθρωπο.
βλ. https://www.ceceurope.org/christian-organisations-representing-2-8-billion-people-call-for-more-compassionate-eu-migration-policy/.

 

 

Βρυξέλλες, 15 Ιουλίου 2020. Το Συμβούλιο Ευρωπαϊκών Εκκλησιών/CEC εξέδωσε σήμερα δελτίο τύπου σχετικά με την Αγία Σοφία και εκφράζει την έντονη ανησυχία του και τη λύπη σχετικά με την πρόσφατη απόφαση για μετατροπή του Ναού σε τζαμί ενώ παράλληλα απευθύνεται στην Unesco και στους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς και ζητά να διερευνηθούν τρόποι διπλωματικής πίεσης για να αποτραπεί αυτή η ενέργεια.

 

 


Κείμενο του CEC για την Ελευθερία της θρησκείας ή των πεποιθήσεων στον αγώνα κατά της πανδημίας COVID-19.
To κείμενο στα αγγλικάρωσικάρουμάνικα και σέρβικα. Στρασβούργο, Απρίλιος 2020.

 

 

O Jørgen Skov Sørensen τοποθετήθηκε νέος Γενικός Γραμματέας της CEC

Ο Dr Jørgen Skov Sørensen είναι ο νέος Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Εκκλησιών (CEC). Γεννημένος στο Kolding της Δανίας, είναι 55 ετών και έχει μεγάλη εμπειρία σε θέματα θεολογίας, οικουμενισμού, επικοινωνίας και διαχείρισης ενώ διαθέτει και ηγετικές ικανότητες. Το Διοικητικό Συμβούλιο (Governing Board) του CEC ανακοίνωσε την απόφαση του στις 21 Νοεμβρίου 2019 κατόπιν της σχετικής διαδικασίας επιλογής κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνάντησης των μελών του στις Βρυξέλλες από 20-22 Νοεμβρίου. Ο Skov Sørensen θα αναλάβει τα καθήκοντα του από την 1η Ιανουαρίου 2020. Στις εργασίες του Διοικητικού Συμβουλίου συμμετείχε ως εξονομασθείς εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο Αρχιμανδρίτης Ιγνάτιος Σωτηριάδης, Γραμματέας της Επιτροπής Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων της Ιεράς Συνόδου.

Για περισσότερες πληροφορίες, βλ. Δελτίο Τύπου CEC, Νο:19/26, Βρυξέλλες 22 Nοεμβρίου 2019



Αναμνηστική φωτογραφία του Διοικητικού Συμβουλίου του CEC μετά των μελών του Εκτελεστικού Γραφείου του CCME στις Βρυξέλλες, 20-22/11/2019 μετά των εξονομασθέντων εκπροσώπων της Εκκλησίας της Ελλάδος, Αρχιμ. Ιγνατίου Σωτηριάδη (CEC) και Ευθαλίας Παππά (CCME)

 

 



1η συνεδρίαση του νεοεκλεγέντος Διοικητικού Συμβουλίου του CEC στις Βρυξέλλες,
22-24/11/2018 με τη συμμετοχή του εξονομασθέντος μέλους της Εκκλησίας της Ελλάδος,

Πανοσιολογιώτατου Αρχιμ. κ. Ιγνάτιου Σωτηριάδη.


Μαζί για την Ελπίδα και την Μαρτυρία:
Το νεοεκλεγέν Διοικητικό Συμβούλιο του CEC συναντιέται στις Βρυξέλλες από 22 έως 24 Νοεμβρίου 2018


Από τις 22 έως τις 24 Νοεμβρίου, το Διοικητικό Συμβούλιο/Δ.Σ του CEC, βλ. Together in Hope and Witness_CEC Governing Board Meets in Brussels_CEC, συναντήθηκε στις Βρυξέλλες για την πρώτη συνεδρίασή του μετά τη Γενική Συνέλευση στο Novi Sad τον προηγούμενο Μάιο/Ioύνιο, κατά τη διάρκεια του οποίου εξελέγησαν τα μέλη, για την επερχόμενη πενταετία. Την Εκκλησία της Ελλάδος εκπροσώπησε το εξονομασθέν μέλος, πανοσιολογιώτατος Αρχιμ. κ. Ιγνάτιος Σωτηριάδης, Γραμματεύς της Συνοδικής Επιτροπής Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων.

Το Δ. Σ κατάρτισε και ενέκρινε ένα στρατηγικό πλάνο για την επόμενη πενταετία με στόχο την προαγωγή της ειρήνης, δικαιοσύνης και συμφιλίωσης στην Ευρώπη, την εμβάθυνση της επικοινωνίας μεταξύ των Εκκλησιών και τη συνεργασία ενώ δήλωσε ότι ζητούμενο παραμένει η όλο και σθεναρότερη φωνή των εκκλησιών στην Ευρώπη και ενώπιον των Ευρωπαϊκών θεσμών.

Το Δ.Σ είχε την ευκαιρία να ασχοληθεί με σημαίνοντα γεγονότα και παγκόσμιες κρίσεις και προέβη σε τρεις σχετικές δηλώσεις:

1. Δημόσια Δήλωση του Διοικητικού Συμβουλίου του CEC, Νοέμβριος 2018: Δήλωση σχετικά με το COP 24 και ένα αειφόρο μέλλον ( άτυπη ονομασία για την 24η Διάσκεψη των Μερών στο πλαίσιο της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τις κλιματικές αλλαγές UNFCCC, Katowice Πολωνίας).

Οι κλιματικές αλλαγές συνιστούν μία σοβαρή απειλή για το μέλλον μας. Το Συμβούλιο των Ευρωπαϊκών Εκκλησιών (CEC), καλωσορίζει την όλο και μεγαλύτερη δέσμευση των εμπλεκόμενων φορέων λήψης αποφάσεων όσο και τις πολλές πρωτοβουλίες μεταξύ των εκκλησιών και άλλων φορέων για να αντιμετωπισθεί το φαινόμενο των κλιματικών αλλαγών. Πιστεύουμε βέβαια ότι πολλά περισσότερα πρέπει να γίνουν. Το CEC κάνει έκκληση για άμεση και φιλόδοξη δράση από τις εθνικές κυβερνήσεις και την Ένωση, επιχειρήσεις και άλλους δημόσιους οργανισμούς να επιταχύνουν τις προσπάθειες προς αυτόν τον σκοπό. “Δράση για ένα ελπιδοφόρο μέλλον” (δήλωση των Εκκλησιών σχετικά με το COP 24 και ένα αειφόρο μέλλον για τις κλιματικές αλλαγές)

2. Δήλωση σχετικά με τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για την υιοθέτηση του Παγκόσμιου Συμφώνου για την Ασφαλή, Ομαλή και Τακτική Μετανάστευση και τους πρόσφυγες: H διαδικασία για την ανάπτυξη και υιοθέτηση αυτών των Συμφώνων είναι καλά παραδείγματα για την περαιτέρω καθιέρωση ενός παγκοσμίου συστήματος κατευθυντήριων αρχών στους τομείς του εκτοπισμού των ανθρώπων και της μετανάστευσης.

3. Τέλος το Εκτελεστικό Γραφείο του CCME (Eπιτροπή Εκκλησιών για τους Μετανάστες στην Ευρώπη) μαζί με το CEC εξέδωσαν από κοινού μία Δήλωση για τα 70 χρόνια από την Διακήρυξη των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

 

 

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ (CEC)
Συνάντηση Eκκλησιών στο Βουκουρέστι με Ρουμανική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης

 

ΜΗΝΥΜΑ Γενικής Συνελεύσεως CEC, Novi Sad, Σερβία, Ιούνιος 2018

Στις 31 Μαΐου έως 6 Ιουνίου 2018 συνήλθε στο Novi Sad της Σερβίας η 15η Γενική Συνέλευση του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Εκκλησιών με θέμα "έσεσθε μοι μάρτυρες" (Πραξ. 1:8). Στη Γενική Συνέλευση που συγκαλείται κάθε πενταετία, συγκεντρώθηκαν 114 αντιπροσωπείες από Εκκλησίες -Μέλη του CEC, Eθνικά Συμβούλια Εκκλησιών και συνεργαζόμενους οργανισμούς. Η Γενική Συνέλευση φιλοξενήθηκε από τη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία και άλλες τοπικές ομολογίες. Η Συνέλευση εξέλεξε νέο Προεδρείο και Διοικητικό Συμβούλιο (Governing Board). Ο Αιδεσιμολογιώτατος Christian Krieger της Μεταρρυθμιστικής Προτεσταντικής Εκκλησίας της Αλσατίας και Λορένης εξελέγη Πρόεδρος ενώ στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο επανεξελέγη ο Αρχιμανδρίτης Ιγνάτιος Σωτηριάδης, Γραμματεύς της Συνοδικής Επιτροπής Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος. Επισυνάπτεται σε ελληνική μετάφραση το επίσημο Μήνυμα που εξεδόθη επί τη λήξει των εργασιών της Γενικής Συνελεύσεως.

 

 

Στις 13 Δεκεμβρίου 2018, Το Συμβούλιο Ευρωπαϊκών Εκκλησιών/CEC εξέδωσε δελτίο τύπου, νο 18/40, για το τρομοκρατικό χτύπημα στο Στρασβούργο με θύματα αθώους πολίτες.

"Με βαθιά ανησυχία και λύπη, το Συμβούλιο Ευρωπαϊκών Εκκλησιών/CEC πληροφορήθηκε για τη φονική επίθεση στη Χριστουγεννιάτικη Αγορά του Στρασβούργου στις 12 Δεκεμβρίου που άφησε 3 νεκρούς και 13 σοβαρά τραυματισμένους. Καταδικάζουμε την παράλογη αυτή επίθεση σε βάρος αθώων πολιτών και στέλνουμε τις προσευχές μας και την αλληλεγγύη μας σε όλη την κοινωνία της πόλης του Στρασβούργου και στις οικογένειες των θυμάτων", αναφέρει σε επιστολή του το CEC και η Επιτροπή των Εκκλησιών για τους Μετανάστες στην Ευρώπη//CCME.Να σημειωθεί ότι στην περιοχή που έγινε η τρομοκρατική επίθεση στεγάζεται η Ένωση των Προτεσταντικών Εκκλησιών της Αλσατίας και της Λωρραίνης (UEPAL). O Πρόεδρος του CEC, Aιδεσ. Christian Krieger που είναι Πρόεδρος της Μεταρρυθμιστικής Προτεσταντικής Εκκλησίας της Αλσατίας και της Λωρραίνης καθώς και Αντιπρόεδρος της UEPAL ζει και εργάζεται στο Στρασβούργο, αναφέρει η επιστολή.

 

 

Fr Heikki Huttunen named CEC General Secretary
(Press Release No:15/41 12.10.15)

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΑΣ ΕΝ ΕΛΛΑΔΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ (αρχείο PDF)

Open letter to the Churches in Greece (αρχείο PDF)

Το CSC συγχωνεύεται με το CEC, συνεδρίαση Δ.Σ. (αρχείο PDF)

Δήλωση του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Εκκλησιών για τους διωγμούς
θρησκευτικών μειονοτήτων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής
 

Συνάντηση του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Εκκλησιών με το Συμβούλιο Ευρωπαϊκών Συνόδων Επισκόπων (CCEE): ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ; Προκλήσεις για την Κήρυξη του Ευαγγελίου σήμερα 

19η Συνέλευσις της CCME εν Sigtuna Σουηδίας,
26-29 Ιουνίου 2014. Δημοσία Δήλωσις
 

Ανακοινωθέν Τύπου 30ής Ιουνίου 2014:
19η Γενική Συνέλευσις CCME 26-29 Ιουνίου 2014
 


14η Γενική Συνέλευση του ΚΕΚ
Βουδαπέστη 3-9 Ιουλίου 2013


Δημόσια Δήλωση για τις
ευρωπαϊκές εκλογές του Μαΐου 2014


Μήνυμα από την 14η Γενική Συνέλευση του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Εκκλησιών (CEC) προς όλες τις Εκκλησίες-Μέλη του

Συνάντηση του νέου Διοικητικού Επιτελείου του ΚΕΚ 

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΡΙΑ Η ΚΡΙΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΡΙΑ: ΤΟ CEC ΑΠΕΥΘΥΝΕΙ ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ 

ΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΤΩΧΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ